Kabinet: Intensieve zorgvragers in de GGZ krijgen toegang tot langdurige zorg (Wlz)

Zo‘n 10.000 volwassenen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de langdurige zorg (Wlz). Dat heeft het kabinet op 16 februari besloten.

Nu krijgt deze doelgroep zorg via hun gemeente of verzekeraar. Alleen is deze hulp erop gericht dat mensen op termijn weer beter worden. En die vlieger gaat niet op voor deze zware gevallen. In de praktijk moeten ze echter steeds opnieuw aantonen dat ze intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.

Dat gaat veranderen voor 10.000 cliënten die permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig hebben. Hiermee wordt, zoals afgesproken in het regeerakkoord, tegemoetgekomen aan een wens van de GGZ-sector.

Staatssecretaris Blokhuis: “Deze aanpassing is bedoeld voor kwetsbare mensen die het echt niet hebben getroffen in hun leven. Hiermee zetten we een extra stap om de zorg die zij zolang als nodig, dat kan levenslang zijn, op de allerbeste manier te regelen.”

Tussen wal en schip

Vanaf 2020 wordt vastgesteld welke mensen recht hebben op toegang tot de langdurige zorg. D66-Kamerlid Vera Bergkamp maakt zich al jaren hard voor deze groep, die vooralsnog tussen wal een schip viel. Zij is blij met het kabinetsbesluit.

Bergkamp: “Het is een overwinning voor cliënten, maar ook voor al die familieleden en van de zorgprofessionals die mij wezen op het gat in de wetgeving.”

Bron: Algemeen Dagblad